divendres, 6 de novembre del 2009

I més política


El 9 Nou, a la seva edició de paper (a la digital no ho he sabut trobar) d'avui, 6 de novembre, publica una notícia sobre el tema que comentava a l'escrit d'ahir. En Lluís Reyné, company regidor a l'ajuntament (ERC), fa servir el Facebook per escriure una valoració negativa del tractament informatiu d'aquest fet, i aprofita per felicitar i donar suport a en Josep Farré per la seva sinceritat, que li ha costat bén cara.

"Feisbuquero" com soc, m'he afanyat a afegir algun comentari a l'opinió d'en Lluís, però al final, m'ha acabat sortint un reguitzell de reflexions massa llarg per penjar-lo allà. I com que de les reflexions (com del porc) tot s'aprofita, he prova de donar-li forma i engegar-ho aquí.

Personalment, trobo a faltar en aquesta notícia que s'expliqui una mica més la qüestió que va acabar donant lloc al desacord públic antre alcalde i regidor. I em sap greu, perquè si la picabaralla política es considera notícia i s'emporta el titular, en canvi no s'en considera el fet que origina tot l'afer: que hi ha unes persones neguitejades perquè veuen perillar la qualitat d'un servei (o el propi servei) del que no poden prescindir i del qual, fins ara, n'han estat molt satisfetes. A conseqüència d'aquest neguit, aquestes persones es posen en contacte amb els quatre regidors de l'oposició, i aquests (nosaltres) fem l'única cosa que podem (i hem de) fer, que és demanar les explicacions oportunes als qui tenen la responsabilitat del govern municipal.

Però com passa sovint, hi ha anècdotes que acaben prenent més importància (i més espai als mitjans) que el problema real que les ha provocat.

I no vull pas dir que la destitució d'en Josep Farré sigui una anècdota o un tema menor (políticament pot portar moltes conseqüències), però és important que no oblidem què afecta el benestar de les persones i què no ho fa.

Insisteixo, el tema important no era (i no és) la baralla política, sinó un problema real que angoixa a molta gent. Potser tampoc els polítics ho vam saber transmetre, això, durant el ple. Si va ser així, us demano disculpes per la part que em toca.

Tornant a la notícia publicada, el tema de fons es toca molt per sobre i només se n'explica la versió de l'alcalde (no em consta que s'hagi contrastat ni amb persones directament afectades -usuaris i familiars- ni amb l'oposició, però puc estar equivocat). Tampoc no es veu per enlloc la "feina" que fan els càrrecs electes per mirar d'arreglar els problemes que preocupen la gent: només es llegeix que dos polítics que comparteixen govern han tingut una enganxada, per culpa dels de l'oposició, el paper dels quals, però, es redueix a una frase: "En el ple, el PSC, i en menor mesura ERC, van ser molt crítics amb la posició de Baronet en tot l'afer".

I, ja que surt, tampoc sembla que gaire gent entengui què vol dir, això de fer oposició: el mateix alcalde ens va dir, a mig debat, "és que és molt fàcil fer oposició". El missatge, per si algú no el va captar era, en realitat "és molt fàcil tocar els daixonsis als que treballem de debò".

Per acabar, un comentari potser oportunista: si del treball polític, als ciutadans els (ens) arriba només la picabaralla, llavors que no es (ens) queixin de la "desafecció política" (que no fa tant temps en deien "desencís")

Actualització (11 de novembre, a 3/4 de 7 de la tarda) Des d'ahir (si no vaig equivocat) la notícia de la destitució d'en Josep Farré, es pot llegir a la versió digital d'EL9NOU.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Zakaj pa ne:)