dijous, 29 de gener del 2009

Què tenen contra els arbres?



Des de fa temps a Folgueroles anem perdent arbres. Mesos enrera es van tallar tots els del carrer Nou, perquè feien malbé la vorera. Un dia, no fa gaire, vam veure que, per les obres d'urbanització de la ronda de la Damunt van tallar els arbres: devien fer nosa. Un altre dia ens vam adonar que al passeig del cementiri també n'havien tallat dos o tres: potser estaven malalts. Al costat de la pista de petanca també en falta algun: potser les fulles molestaven.

Però avui, vint-i-nou de gener he vist com gairebé no queden arbres a l'avinguda dels Poetes Catalans ni al carrer Sant Jordi. Més ben dit, queden els troncs, escapçats a una alçada d'uns dos metres o menys, sense cap branca: sembla que hagin clavat estaques cada deu o quinze metres, a les dues voreres, al llarg del carrer.

Un excés de zel esporgador, potser? No, un disbarat, un ARBORICIDI, amb premeditació i alevosia.

Qui n'és el (ir)responsable? Per què ho fa? I qui li ho deixa fer? Potser caldria preguntar-ho a qui correspongui.

ACTUALITZACIÓ: 2 de febrer
L'Isidre, amable lector, deixava ahir aquest comentari (copio i enganxo):

"Els arbres seran subtituits per nous arbres (Alzines) que son els arbre autòctons de la comarca i no necesiten, podar-los cada any, ni patir per les fulles que cauen cada any a la tardor, i que el manteniment sigui cada dia mes costos per part de tots els que paguem impostos."

I aquest mateix matí he pogut veure com ja s'estava procedint a la segona part de la renovació botànica folguerolenca: uns senyors (per cert, alguns d'aspecte forani, la qual cosa entra en contradicció amb el paràgraf que ve després, però què hi farem) arrencaven els troncs i les arrels i plantaven alzines (quercus ilex) en els forats desocupats.

Però quines són les raons d'aquesta actuació?

Doncs com ens diu l'Isidre, els arbres ajusticiats (eren moreres o til·lers? No, m'aclareixen que eren acàcies) eren immigrants (segurament, sense papers i tot, malgrat els anys que feia que vivien i treballaven a casa nostra) i, per tant, no eren dignes de fer ombra als carrers de la pàtria verdagueriana: resolem doncs el primer problema amb la substitució dels nouvinguts per alzines amb pedigree català. Els difunts arbres també s'havien d'esporgar, així com collir-ne les fulles que perdien cada any, i tot això costa diners dels contribuents. Les fulles de la nostrada alzina, en canvi, són tan petites que el mateix vent se les emporta i així "no fan nosa" i, suposo, no es deuen haver d'esporgar: son arbres quasi sense manteniment. I a més deuen ser gratis, vull dir que algú les deu haver regalat a l'ajuntament.

De totes maneres, s'hauria pogut trobar alguna solució millor, i deixo anar un parell de propostes per quan es consumi la neteja ètnico-arbòria a la resta del municipi (que encara en queden molts, d'arbres estrangers). Una, substituir tots els arbres "naturals" (de fusta, per entendre'ns) per arbres de plàstic: duren molt, i aquests segur que no en tenen, de manteniment: no s'han d'esporgar, no perden fulles i es poden traslladar fàcilment. L'altra, potser més trencadora estèticament, consistiria en substituir els arbres liquidables per para-sols de platja o piscina: estan més ben dissenyats que els arbres per a fer ombra, es poden posar a l'estiu i treure'ls (o plegar-los) a l'hivern i, finalment, se'n pot trobar una gran varietat de mides i de colors, la qual cosa faria possible trobar la combinació més adequada per a cada racó del nostre poble.



3 comentaris:

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola Àngel,
Malauradament això que expliques de Folgueroles passa massa sovint a molts llocs.
Hem trobat interessant aquest article i l’hem reproduït Amics arbres · Arbres amics.
Salut i endavant.

Antoni Iborra Plans ha dit...

Potser necessiten les branques per fer llenya. Jo els regalaria un feix de llenya, "a qui correspongui" pel fred (o per amagar-se al darrera, si tenen vergonya).

Toni

Anònim ha dit...

Els arbres seran subtituits per nous arbres (Alzines) que son els arbre autòctons de la comarca i no necesiten, podar-los cada any, ni patir per les fulles que cauen cada any a la tardor, i que el manteniment sigui cada dia mes costos per part de tots els que paguem impostos.